Selasa, 29 Disember 2015

10 Hari Jobs Training

Jentayu Kopitiam
Assalamualaikum korang.. 

wahhh,, panda keje ap ni?? sampai kene pegi training bagai.. 
ad yg tertanye2 mcm tu x??

entry sebelom ni panda ad bgtau korang yg panda nak cri keje kan.. so, satu hri nii panda pusing2 la 1 bandar Rompin nak cari keje.. tapi, 1 pon xdok.. pnt je yg dpt.. hmmm
last2,, pegi lepak kedai membe.. mengadu lahh tgh cari keje..kot2 mak dy nak bg keje.. tp dy dah ckup pekerja.. mak dy suggest panda minx keje kat kedai makan yg baru nak bukak kat area situ..
Serius kedai makan lahh yg panda mmg xnk keje.. dah tau kompom pnt.. tp, sbb xde pilihan lain.. panda pon ambik la no. tel kedai tu.. 

Dlm malam tu.. panda msj no. phone tu kata nk keje.. 
ttbe dy suruh dtg esok untuk interview.. 
What?? interview?? 
aku nk jadi waiters je pon.. perlu ke nk kene iv bagai??? panda dah la meluat dgn iv2 nii.. hahha.. korang tau kan panda dah slalu pegi iv tp xpnh dpt.. tu yg mcm agak cuak pluss pelik.. 
kedai makan.. ad iv nk minx keje.. x ke pelik?? hahaha

tapi,, sbb niat nak keje punya pasal.. panda pegi laa iv tu..
dlm beberapa hri lepas tu.. org tu call suruh pegi training kat Muadzam.. 
punya lahh ssh nk minx izin abah.. sbb abah ckp kat Muadzam ni bahaya.. 
mcm2 kes ad.. tp lepas minx nangis2 bagai (over) abah bg jugakk.. :D
almaklumlahh.. anak manja dy nii xpenah berjauhan.. 
mmg susah laa nk lepaskan panda pegi.. huhu.. >_<

Sepanjang 10 hari kat Muadzam tu ad la panda tulis ap yg jadi setiap hari dkt memo phone panda.. tapi xdelahh hari2.. ad hari yg xtulis jugakk sbb dah pnt sangat.. so, bacalahh diari yg xrahsia sangat nii.. hehehe.. 

15.12.2015 (hari pertama)
Best sbb harini panda dpt kenal ramai kawan baru.. lg best sbb budak2 yg training sekali dgn panda tu sekepala dgn panda.. so, xde la rasa janggal sangat.. duduk sebilik pon okay.. xde masalah..
Hari First budak baru biasalah.. Panda kene buli dengan pekerja kat sini..
" Leman " dialah yang buli panda.. mana je dia pegi panda kene ikot dy.. serius geram gile.. 
Tapi panda cuba positive kan ap yang dy buat tu semua supaya panda cepat belajar.. 
So, panda buat jelahh ap yang dy suruh tu..
"Kak Lina" first2 nampak dy serius panda ingat dy ni jenis kerek pluss garang.. sbb senyum pon xnak.. mula2 laa,, bila dah lama2 siap gelak2 lagi dgn dy.. Kak Lina nii kire Boss panda kat area floor nii.. 
First day panda dah wat mistake.. tumpahkan air time hantar kat customer.. 
kite tengah debar sbb hari first.. pastu air plak tumpah.. xpayah ckp la cuak dy tu mcm mne.. 
Malu gile dgn customer.. nsib baik laa dy ni baik orgnye,, xde marah2.. lepas2 tu xbrani dah panda nk pegang dulang air tu hantar kat customer.. hahaha..
Baru2 nk start ni biasa laa.. sakit kaki tu xpayah ckp laa.. dah la ramai customer.. pastu nak duduk plak segan..tkot dicop pemalas.. huhuhu.. pape pon panda Happy rini sbb dpt pengalaman baru..

16.12.2015 (hari kedua)
Harini panda dah start ambik order.. setakat harini xsalah lg lahh ambik order.. 
cuma keliru nak buat bil untuk dapor western.. dah la panda ni jenis lembab sikit.. hahaha
ramai plak org dtg.. tu yg bertambah pening nk tulis order.. 
Harini panda dtg awal.. opening.. 
pagi2 lagi dah kene pisau time potong kertas2 order.. haishh apalah nasib kau.. sikit je luka tu tp kluar darah jugak lahh.. pedih bile kene air.. hmmm bad luck today.. hahah
nasib baik Leman ni baik hati belikan handyplast.. tp sekejap je panda pakai.. rimas pluss xnk org tau yg jari luka sbb potong kertas order.. malu kot.. buat keje senang pon xboleh harap..

17.12.2015 (hari ketiga)
Harini panda masok lambat.. pkol 12.30.. sbb ika yg opening rini.. So, dah msok lambat nii balik pon lambat la jgak.. hmmm tang balik lambat tu yg xbest.. harini panda keje mcm biase je.. tp penat dy tu mcm lain mcm sikit.. hahahha.. yang payahnye sbb panda still xkenal menu2 kat sini.. susah nk explain dkt customer bila dorang tanya.. panda dah la lembab nk ingat2 nii.. haishh.. problem bertambah bila banyak menu yg sold out.. dah nk kene ingt yg mana sold out.. jadi panda pon bertambah pening.. hahaha.. kaki sakit gila2 punya rini.. xtau la knp.. sampai kami buat aktiviti berurut beramai2 mlm tu.. hihihi

18.12.2015 (hari keempat)
CUTII!!!!!
hahahha.. happy gile bila cuti.. 
so, kami relax2 je lahh.. sampai lepas Zohor baru keluar cari makan.. Lepastu teman akak2 ni shopping brg2 dorang.. then pegi buat photoshoot kat sebelah kedai.. hahaha..
dah lama usha nk bergambar situ.. hari cuti jugak dpt buat.. :D 
lepas bergambar.. kami pegi karaoke.. 
panda ni manalah pernah msok tmpat2 karaoke semua tu.. selalunya karaoke kat rumah je.. 
so, harini tercatatlah dlm sjrah panda msok pusat karaoke.. hahahha..




19.12.2015 (hari kelima)
"SABTU"
biasanye Kak Lina ckp hari weekend ramai gile org dtg.. Tapi hrini Krikk Krikk.. hahahha
xramai pon org dtg.. sbb budak2 Poli dgn Uniten cuti.. so, kami pon relax2 je lahh.. 
bersyukur gile.. dpt la panda rehatkan kaki kjp.. huhu 

20/21/22.12.2015
Ika kene pegi training dekat Jentayu Grill.. 
so, panda sangatlahh bosan sbb xde geng.. 
malas nk cite pasal keje.. sbb buat mcm biase je.. ad yg salah2 tu biasalah.. 
budak baru belajar.. huhu  >_<

23.12.2015
panda pulak kene pegi training dkt Jentayu Grill..
perghhh.. cara nak serve mmg lain.. banyak plak panda nk kene belajar kat sini.. tp relax sikit drpd Jentayu Kopitiam sbb xramai sangat org dtg.. huhuhu

24.12.2015 (last day)
Last dayy!!.. 
happy tapi sedih sbb nk kene tinggal membe2 yg keje dkt Muadzam nii..
so, mlm ni kami keluar lepak mamak ramai2.. 
Thanks dekat Apis sbb dah blanja panda mlm nii.. 
walaupon mee goreng kat situ xsdp.. hahaha..
lepak2
Walaupon panda xnk tempoh training dipanjangkan.. 
tp sebenarnye panda xnk tinggalkan Muadzam..
sbb banyak pengalaman baru yg panda dpt kat sini.. 
Nanti kite jumpe dkt Jentayu Kopitiam Rompin ye korang2.. 
(Sape yg kene keje kat rompin je lahh dpt jumpe balik..huhu)

^_^
Catat Ulasan