Rabu, 4 Mei 2016

IBI IDOL (AUDITION)

MESFISONID
Assalamualaikum and haii korang..
harini panda nk story pasal 3rd concert kat IBI..
"IBI IDOL"

kami diberi list lagu yang kami kene pilih untuk nyanyi time audition..
antara lagu2 yang tersenarai ialah :

FEMALE ~
:note1: Hurt
:note1: Royals
:note1: Someone like you
:note1: Impossible
:note1: Firework
:note1: I'm alive
:note1: The day you went away
:note1: Love like a love song
:note1: Pretty boy

MALE ~
:note1: Counting star
:note1: Your raise me up
:note1: Grenade
:note1: Stitches
:note1: Fall for you
:note1: My love
:note1: Night change
:note1: That is way you gone away
:note1: Lemon tree

Hmmm,, panda xtau nak cite ap kat korang semua psl audition nii..
xkan nk ckp pasal lagu je kan..
so, panda decide nak share kat korang semua psl pengalaman 
classmate panda time audition IBI IDOL ritu..

haa,, tengah free kan.. jom maii baca pengalaman2 dorang nii..
mcm2 ado strory yg depa nak cite.. hehe..

#Pengalaman ni dorang yg tulis sendiri ye.. bukan panda reka2 cite..
khas dari hati dorang.. huhuhu..    

Maa
Nama penuh dy Asmaa Nur Syafiqah Binti Mohd Noor..
Time audition ritu dy nyanyi lagu Someone like you dgn Royals..
Asmaa nak cite pengalaman dy nii.. jom baca..

" Suka nyanyi tapi x penah terfikir pon kene nyanyi dpn public.. selalu layan pi karaoke je dgn kengkawan.. Tp bila dpt list lagu,, rasa mcm nk nyanyi sume lagu.. Excited bukan main lagi bile time audition, tp bila dah pi depan.. ketaq suara.. lagi2 bile kene jadi org first nyanyi..
X kesah pon masuk semi final ke x.. yang penting level keyakinan diri dah meningkat and now, kalau disuruh nyanyi depan orang.. xde la shy2 cat sangat.. thats all.. tq  blogger-emoticon.blogspot.com " 


Intan
Nama penuh dy Nur Intan Farianni Bt Zuhari..
Time audition ritu intan nyanyi lagu Fall For You..
jom baca pengalaman intan nii..

" Aku mmg suka sangat nyanyi.. kalau karok boleh bawak lebih 3 lagu.. hahaha.. This is first time aku kene audition depan org.. Yela mana ada org kene audition tak lebih 3 org.. 
nerves tuh sikit sbb aku kalau dah pegang mic mmg akan syok sendiri.. Nyanyi sekadar boleh je.. tak sedap mana.. That's all my experience in IBI Idol.. "

Miss Azieey
Nama penuh miss azieey nii Nur Azizati Binti Zawawi..
Aziey nyanyi lagu love like a love song time audition ritu..
Aziey nk share pengalaman dy nii.. jom baca..

" Menyanyi boleh dikatakan sebagai hobi.. Tp setakat dlm tandas la sambil syampu rambut.. selama ni depan kawan2 lelaki pon aku xpernah nyanyii.. ni aku kene nyanyi depan budak2 kelas.. hahaha.. cuak gilerr aku.. Part yang paling kelakar.. masa rehearsal before audition aku punya nervous mcm nak biru muka.. Tp biasa laa aku control la nervous tu..gatal lidah.. hahahha
yang paling x tahan bile 2 hari before audition aku sakit tekak wehh.. hampir tak keluar suara.. and then Meyam pon suggest kat aku untuk mkn ice cream vannila.. 
aku bukannye nak masuk semi final sangat.. tp,, at least aku nak all out bg kepuasan diri aku.. alang2 menyeluk perkasam biar sampai ke siku.. haha.. :XD:  aku pon telan la ice cream tu.. dap gop..
sampai la hari audition pon masih xkluar suara.. aku pon redha je laa.. 
pengalaman pegang mic nk nyanyi lagu mat saleh perghhhhhhhh nak terkeluar jantung ikot mulut.. nervous.. tp okey laa walaupon pitch kelaut.. tp,, aku bukan dtg nk jd retiss.. hahaha
after that aku punya confident level agak meningkat laa.. aku xde rse malu2 sangat kat depan org.. daripada tu,, semakin bising la mulut aku.. hahaha.. tu la pengalaman aku serba sedikit.. "

Din
Nama penuh dy Mohammad Sharafuddin Bin Mohamad Amin
My Love lagu yg din ni nyanyi time audition..
Pengalaman din nii simple je.. jom baca..

" Din masa nyanyi tu mmg xstress.. cuma enjoy.. bila tgok balik video din nyanyi terus gelak sbb suara mcm speaker pecah.. and yang penting semua enjoy masa tu.. Pastu masa nyanyi tu semua tunjuk gambar Ana.. hahaha Kelakar.. "

Ana Comel
Nama penuh ana ni Nurul Farhana Binti Abd Razak..
Ana nyanyi lagu That is way you gone away..
ni laa Ana yang Din ckp kat atas tu..
haaa,, jom bce pengalaman Ana plak.. ade jgk ke nama DIN??  :inlove:  

" Okay sebenarnye tula first time aku kene nyanyi lagu inggeris ni.. Selalu aku layan jiwang je.. time audition tu aku da mmg confident sangat yang aku xkan kemana.. sbb time tu aku demam..
suara sengau dah.. Kalau la xdemam pon time tu confem suara mcm Siti.. Mcm okayy..    
masa nyanyi tu Kak Bao (mentor) sruh pandang Din..   :troll:  hahaha.. 
ketaq lutut.. ecehhhhh.. hahaha.. tu jela.. pape pun ibi mmg Syok..  emoticon26 emoticon26 emoticon26 "

Zal
Mohammad Hafizal Bin Daud..
Zal nyanyii lagu Fall for you..
Pengalaman yg simple dari Zal..

" First time nyanyi depan org ramai.. Selama nii nyanyi depan geng2 aku jee.. Tergugat gak aa iman aku masa nyanyii.. Papepon mmg best IBI emoticon26 "

Rozaila
Nama diberi Rozaila Atikah Binti Rozali..
Rozaila nyanyi lagu The day you went away.. 

" Rase malu,, ketar,, takut semualah sbb tak pernah nyanyi depan orang ramai.. Lepastu risau je mase nyanyi tu.. suara dahlah tak sedap.. takot org gelakkan.. oke tu je.. " (haii rozailaa.. sdp ke x.. kami semua ttp support laa.. yg penting enjoy!!  )

Miss Strawberry
Mas Alia Binti Azman..
Mas kene nyanyi 2 lagu..
first My Love.. Second The day you when away..
jom baca luahan hati Mas time audition ritu..  :face64: 

" Seriously im dying that time!! hahaha.. okey firstly mase briefing IBI Idol, sumpah !
mmg rase nak lari balik melaka oiii.. gila hape nak kene nyanyii,, seumur hidup tak pernah nyanyii weyy.. then sahabat ni ckp ' u can do it mas, pengalaman ni '  masa tu cube tenangkan diri..
pilih lagu my love dari westlife hahah... try first time nyanyi depan akak mentor (kak bao comeyyy cute miutt) n budak2 kelas.. ni lawak sbb nya lagu dah on version karaoke plak tu.. guess what i do?
dok tercegat je.. ketaq jgn citee la weyy.. hahahha.. padahal test je pon.. okey tu la kali pertama suara iolls kluar menyanyi!! lepas tu pegi klas try pkai mic.. ade la keyakinan tu nak nyanyii sikit.. walaupon suara mmg kelauutttt..

Audition day! perasan tu xleh nak describe bercampur baur.. air jgn cite dah bape gelen habis plus budak sebelah ni nyanyi lagu grenade pon debauu sama.. haha.. audition tu rase bukan nyanyi, mcm bce sajak pon ade.. tegak n menghadap lirik nyanyi mcm xde perasaan.. ye arr xpernah nyanyi pastu kene pegi audition.. dah settle.. ehhhh,, mentor bro faizwan n sis sandra minx nyanyi lagu female plak.. ingat semua badai dah reda.. taufan dtg lagii.. haha.. ade ke suh nyanyi lagu 'love like a love song' hahaha.. masa tu mata pandang kat kwn sorang ni je.. sbb rase dia je yg boleh bagi semangat time tuu, so pilih la lagu the day u went away.. padahal xsuke lagu tuu sbb bnyak sangat ohh ohh ehh ehh dia..
hahaha.. tapi nyanyi je la, seriusly mmg banyak gelak time uh.. mic rse nk terpelanting dah sbb gigil tu Allah je yg tauu.. so lepas hbis nyanyii.. okeyy lega... xyakin la dpt gi semi sbb nyanyii kelautt janam janammm.. hahahaha
namun Allah menguji hamba dia ni.. hahah.. dapat pegi semi final Jemahh!!! masa tu xtahu nak gembira ke nak meraung.. "

Atira
Nama penuh dy nii Nur Atirah Bt Md Rozi..
Atirah nyanyi lagu My love jgk mcm Mas.. 
jom baca pengalaman dy tentang IBI Idol ni.. 

" First of all, aku xberapa minat nyanyi lagu omputeh walaupon suke BI.. pegi Karok pon lebih suka lagu jiwang lentok tangkap lelehh gituu.. tp pengalaman di IBI buat aku lebih aware yg nyanyi lagu BI is fun way to learn the language.. lgpon lagu yg aku pilih mmg lagu peberet..
 enjoy je.. peaceblogger-emoticon.blogspot.com "

Mullai
Nama penuh Mullai nii Mullaisri A/P Renganathan
dy nyanyi lagu The day you went away..
ap pengalaman Mullai ni?? haa jom bace..

" On IBI Idol audition, I sang a song entittled 'the day you went away'. Before this I never sing english song, at IBI I just practiced to sing with my roomates because we choose the same song.. 
Firstly, im so nervous when sing infront others but im glad my classmates support me even my voice not so good..haha.. im so touched when they show my picture on their handphone when I was singing, that moment will be the happiest memory in my life.. Thanks guys!! "

Hafeez
Muhammad Amirul Hafeez Bin Noor Asri..
Hafeez ni dy konon2 la nk lawan dgn panda nyanyi lagu grenade.. hhaaha..
So, time audition dy nyanyi lagu Grenade dgn Fall for you..
Haaa,, jom bace ap laa pengalaman dak Hafeez nii.. huhu

" Aku suka nyanyi lagu omputeh.. aku dah biasa nyanyi dpn org ramai.. lagi suka kalau org tak kenal aku.. mula2 praktis ade jgk la segan dan teragak2 nak nyanyi dgn insan bernama 来宝妹 (kak bao) sbb selalu sangat buat muka serious.. tapi nyanyi jgk laa.. harapan ada jgk la nk pi semi final.. tapi hancur.. sbb mlm sblom audition tuh aku pi karaoke.. first nyanyi lagu grenade.. ade dgr sdp sikit.. tp lepas tuh nyanyi lagu fall for you,, mula la kluar habes suara katak, suara budak perempuan, suara kelaut.. hahaha.. jemm.. tak dpt aku nk lawan artis kite yg nyanyi lagu grenade sorang ni..  :shylaugh:

Mayam
Nama penuh Siti Maryam Bt Abu Bakar..
mayam nyanyi lagu Lemon Tree and Pretty Boy..
Okayy,, mayam nk bgtau ap yg dy rasa time audition nii..
mehh baca..

" Idol ni laa paling aku xsuke even aku suke nyanyi2 tapi bukan depan orang ramai dengan mic bagai, aku keep on wonder why idol ni xbatal instead of drama sebab for me drama is more fun!
Bila audition makin dekat makin aku gelabah sebab xtau nak pilih lagu ape, at last aku amik Lemon Tree, yang bestnye idol ni time kelas karok ramai2 pehhh gempak habisss, yang paling xbest aku dapat pegi semi, arghhhh rase nak baling je mic bile kene nyanyii 2 kali, xsuke laa yang pastinye.. "

Din/Abah
Nama dia nii Ahmad Solahuddin Bin Ahmad Shamsuddin..
Din atau kami semua panggil dy ni "Abah" nyanyi lagu You Raise Me Up..
Jom baca ap yg abah nk cite..

" Memang pengalaman yang sangat2 berguna kat IBI.. mana taknya kena nyanyi lagu omputeh yg agak susah untuk dinyanyikan, semput jugak la nk habiskan lagu tuu.. lagi spoil masa nyanyi terkeluar loghat Kedah, malu dibuatnya tapi xpe sadokan diri ja.. "
Az
Nama penuh dy Nor Azlin Maulat Hisamudin..
Az nyanyi lagu That is way you gone away dgn Pretty boy..
jom bace kisah Az plak..

" Hmmm sebelom audition Idol.. Az xpractice gne mic pon, just nyanyi sorang2, x nk bagi classmates dengar Az nyanyii, Az malu.. hihihi.. tu sbb time audition, Az dah nervous mcm2 Az fikir time tu.. sampai je turn Az untuk nyanyi.. time tu lah tangan Az dah menggigil lagi2 kat depan Az ramai org.. sbb tu Az xberani untuk pandang depan, focus kat screen je, sampaikan pegang mic pon xbtol.. ni kan pula nk nyanyi.. dah nyanyi satu lagu.. juri suruh Az tukar lagu sbb juri tgok Az seksa bawak lagu tu @ suara xsampai.. First time nyanyi depan org ramaikan.. cam tu lah jadinyerr.. hihiihi.. And Az bawak lah lagu kedua.. lagu Pretty boy, habis je turn Az, Az rse best jgk nyanyi ni sebelom ni join kawan gi karaoke, Az just temankan dorang lepaskan tension je.. and dalam diri ni adalah rse minat nak dengar lagu terutama lagu omputeh .. huhu.. That all.. and lagi satu Az xrse menyesal join IBI sbb program ni ajar Az untuk buang sikap terlebih shy Az ni yang Az x tahu bila akan berakhir.. That all.. tq.. hehehe.. "

Miss A
Nama yg unik bagi panda.. kalau nk sebut kne bunyi2 arab sikit.. 
baru btol..hehehhe
Puteri Aina Arbaiyyah Binti Ideris..
Lagu yg didendangkan ialah My Love..
Apa Aina nk cite.. haa,, jom bace..

" First time menyanyi depan audience time audition dulu.. nervous kau nyahhh.. hakikat diri ini memang suka menyanyi tapi bakat menyanyi tu hanya dalam bilik air je lahh sebab suara ini tidak sesedap avril lavigne.. hehehe.. Terima kasih IBI Idol sbb buat concert mcm nii,, pengalaman yang tak dapat dilupakan.. "

Mawar
satu2nye nama bunga yg ada dlm kelas kami.. heheheh
Nor Yusmawarnis Binti Abdullah..
Mawar nyanyi lagu The Day You Went Away..
apa pengalaman mawar ni?? mehh sini tgok..

" Salah satu pengalaman paling best sbb for the 1st time saya kene nyanyi depan audience iaitu my classmates.. Ya Allah, malu tak tertahan.. but I try my best, hahaah.. time nk nyanyi, saya pegang mic pon ketar2.. tp cover la, harap2 masa tu xde orang nampak.. start nyanyi, suara tetibe rasa xbest sangat.. kelaut jawab dy.. fuhh nervous! haha.. masa praktis nyanyi rasa mcm best jee suara  :face75: tp tu la hakikat... hmm,, nyanyi la becoz I have to.. "

Ena
Noor Azlena Binti Ishak..
ena nyanyi lagu sama mcm Mawar jgk..
The Day You Went Away..
jom bace pengalaman ena nii..

" Pengalaman first time menyanyi depan orang.. sbb sebelom nii xpayah nyanyi macam tu.. Gelabah sampaikan tangan menggigil pegang mikrofon.. huhu "

Tan Jia Wei..
Tan nyanyi lagu Stitches time audition ritu..
jom bace ap Tan nk cite pasal audition dy..

" ''Congratulation!! U're stepping up. It's great that some 'experience' thing are happening in ur life.''
I said this myself when I know that all of us will have singing competition. I was shocked and no idea to do with this. This was my first singing competition in my 20th life. First, I choose 'Grenade' song by Bruni mars, but I realized that it was too hard for me to hit the high notes. So before the one day of competition, I just change to 'Stitches' song by Shawn mendes. I just practice it for one day and I'm not memorize the lyrics very well. Finally, it was the day. When it was my turn, Wooh, I felt really nervous and just focus on the lyrics screen. Erm.. I'm not the winner for this competition but it's still a beautiful experience for me with my beloved classmates in my life. Just remember make ur every first time memorable.:heart: :heart: :heart:    "


Ehhh.. korang nii xkan bosan kot..
dah nak stop bace ke???
jangan laahhh..
xnak bace pengalaman panda ke?? hehehhe..
mehh sini panda nk cite sikit pasal audition panda nii..

Cik Panda
Nama yang Mak Abah panda bagi
Nur Syafiqah Binti Sabri..
Panda nyanyi lagu grenade time audition ritu.. 

" IBI Idol.. concert yang panda sangat2 nantikan disebabkan drama xde.. kalau x,, drama la yg panda sangat2 nantikan.. Panda mmg suka nyanyi2 nii.. lagi2 kalau dok saje2 dalam bilik tu, mmg dengarlah bunyi panda nyanyii.. hahaha.. Nyanyi nii kalau x dalam bilik,, panda karaoke kat rumah je lahh.. xpernah lagi la nyanyi depan orang ramai nii.. xberanii.. tau dah suara kite xsesedap mana.. heheh..

Minggu IBI Idol.. BEST!!.. sbb semua kawan2 kelas panda minat nyanyii.. semua enjoy je.. Tapi panda xtau nak nyanyi lagu ap untuk audition.. Tgok list2 lagu yang dy bagi.. banyakknye panda xtau lagu2 nii.. arghhh! stress.. yang panda tau semua lagu yang xlepas nak nyanyii.. tinggi sangat..
Mula2 xtau lagi yang boleh nyanyi lagu Male jugak.. lepas dah tau.. Panda lega la sikit.. sbb boleh la try bawak lagu Grenade.. lagu tu je yg selalu dengar.. hahahah..

Masa test kat kelas dengan Kak Bao comell,, panda rase panda yang terlebih over nyanyii.. yang lain biase2 je.. tp panda mcm over je.. lepas nyanyi terus jadi malu.. hahahah.. Panda xboleh betul dengar lagu Grenade nii.. haihh.. mula la nak emosi.. blogger-emoticon.blogspot.com lepas Kak Bao dengar.. dy xde pon suruh tukar lagu.. so, panda lega laa.. xpayah nk try lagu2 lain dah.. bawak je lagu tu.. 
Actually yg jadi over bila nyanyi lagu nii sbb ada kisah dy.. so, jiwa time bawak lagu nii mmg ad lahh.. tu yg feel gila habis.. kahkahkah.. 

Tq dekat Asmaa sbb tolong panda praktis lagu nii.. drpd part yang panda xboleh nk bawak.. sampai la boleh.. huhu.. Tq dkt Mas.. sbb xhbis2 dengar panda nyanyi walaupon sumbang.. hahahaha.. 

Time audition panda ketaq... Biasalah.. panda dengan ketaq xboleh lari.. huhu.. mana xketaqnye.. nak kene nyanyi dekat depan budak2 kelas and juri plus mentor class.. juri plak dapat Kak Sandra dgn Abang Faizwan yang mmg super habis bab nyanyi2 nii.. Cuak kot.. Tapi sebenarnye panda nak Abang sluar askar tu yang jadi juri.. baru feel dy dapat lebih.. hahahha.. Sebab ap?? Xpayah tau.. hehhe..

Time tunggu giliran ni.. xhbis2 minum air.. air mas la jadi mangsa panda hbiskan.. huhu.. time nyanyi.. jantung ni lagi kuat berdegup.. Xbrani langsung nak tgok juri.. tgok screen lirik je.. pastu part yg hafal tgok budak2 kelas.. huhu.. Suara pecah time part tinggi.. hahaha.. Tp lantakklahhh.. panda nak nyanyi nk puaskan hati ni je.. nak bgtau kat semua orang ap yang panda tengah rasa melalui lagu Grenade tu.. sbb tu panda nyanyi dengan penoh feel.. hahaha..

Sebelom audition chat mak dulu.. suruh mak doakan.. pastu panda pakai tudung mak time audition.. nak ambik aura mak.. hahaha..
Tibalah masanya untuk umumkan sape dpt pegi semi final.. Jauh disudut hati nak ada la nama Nur Syafiqah Binti Sabri nii dalam list semi final tu.. tp xde lahh mengaharap yg beria.. kalau xdpt nk nangis guling2.. hahahaha.. xdok sampai lagu tu aihh.. 
Tapi bila dy umumkan pemenang tu.. 
Start Beginner.. Orang lain kluar..
Intermediate.. pon nama orang lain..
Okayy,, Advance mmg xlaa kan.. So, panda dah xmengharap.. sampai seru2 nama dak Din lagii.. time dy nak umumkan tu panda dok seru2 Din!! Din!! Din!! Din!! sambil tepuk tangan dgn hati yang gembira.. 
Tapi,, dy sebut nama NUR SYAFIQAH BINTI SABRI .. Panda terkejot.. seriouslly???
muka time tu xpayah ckp laa.. xtau laa ad x yang perasan muke terkejot tu.. haha.. 
And ttbe terpikir.. ''Aku nyanyi td pecah kot.. asal boleh dapat advance?? Hmm,, aura tudung mak kot..hahah'' Senyum sorang.. K Bhaii.. haha "

Errr,, mcm karangan plak kan.. 
hahaha.. terover luahkan perasaan.. kikiki..
tq korang yg stay kat entry ni dan teruskan bace pengalaman2 classmate panda..
nantikan next entry pasal Semi Final IBI Idol..

^_^
Catat Ulasan