Jumaat, 20 Mei 2016

IBI IDOL (SEMI FINAL)

IBI IDOL SEMI FINAL
Assalamualaikum korang!!..
harinii Cik Panda nak story kat korang pasal semi final idol..
ermm,, pada mulanya nk share pasal classmate panda je yg dpt pegi semi final..
tapi, ad yg dok tanye xnak cite pasal dorang ke?
xnk tau pengalaman dorang ke??
ad yg teringin jugak nk share cite dorang dgn korang2 yg 
setia membaca blog panda nii.. hehehe
seronok kot bace entry panda yg sebelom ni pasal audition tu.. huhu
panda pon excited nk share pengalaman dorang dengan korang semua..

so, semi final idol ni terbahagi kepada 3 kategori..
Beginner, Intermediate and Advance..
Semi Final Idol nii.. kami boleh pilih lagu kami sendiri..
dorang dah xbg list mcm audition yg lepas tu..
dorang bg lagu yg sesuai dengan suara kite and yg kite boleh bawak..
Tapi,, xboleh nyanyi lagu yang sama dgn orang lain kalau dlm kategori yg sama..

Jom kite tgok pengalaman2 dorang semua nii.. 
#p/s : yang join kat bawah ni bukanlah peserta keseluruhan ibi idol semi final..
yang panda dapat contact and yg sudi join je.. ^_^

B E G I N N E R

Mayam
Nama si comel nii SITI MARYAM BT ABU BAKAR atau nama glamour dy "Mayam"..
Mayam nyanyii lagu "Lemon Tree n Pretty Boy" time audition ritu..
Lepas berjaya msok semi.. heheh..
mayam pon nyanyii lagu "Bubbly-Colbie Calliat"..
Part yang mayam suka nyanyi kat lagu Bubbly nii...
The rain is falling on my window pane,
but we are hiding in a safer place,
undercover staying dry and warm,
you give me feeling that i adore.

 Sejujurnya memang aku terpaksa pegi semi so, memang xlaa aku nak buat betol2 bende aku xsuke, time semi laa paling penat sebab kelas banyak sangat, vokal laa tari laa.. hadoiii mengarut sume, aku just suke bile dengar orang lain nyanyi sebab best gile nak banding dengan aku yang suara kalah katak wehh..
time konsert aku dengan jayanya memalukan diri depan orang, hahahahahah.. dah la xde luck, kene perform 1st pastu lupa nak intro diri nervous punya pasal, paling xboleh blaa.. memang lirik aku main hentam pastu bile xingat aku hulur mic dekat audience, hahahahaha, paling paling paling aku happy dapat consolation... melebar senyum sebab xpayah terseksa da lepas ni dengan idol.. 

Nuna
NURNAZIATUN BINTI BURHANUDIN
sikecil Nuna nii nyanyi lagu sama dengan panda time audition,, "Grenade"..
bila dah masok semi,, Nuna pon pilih lagu "Zombie"..
Part yang Nuna suka nyanyi dlm lagu Zombie nii
Zombie zombie zombie e e

 Pengalaman Nuna dlm idol nii.. First time Nuna nyanyii depan orang and dapat kawan baru.. 

Panda pon kenal Nuna nii sbb idol laa..kalau panda xdpt msok idol.. mmg xtau pon sape Nuna..
ye laa.. mana ad masa nk kenal2 dengan budak2 kelas lain..dengan idol nii mmg dpt tambah kawan baru.. hehe.. Ehhh,, xtau yang mana 1 Nuna?? lupa nk bgtau.. sikecil Nuna nii yang pkai tudung warna belacan tu... comel kan.. hihi

Hariz
Salah seorang peserta lelaki dalam kategori beginner..
HARIZ RIDWAN B. NOOR HASMI atau Hariz..
Hariz nyanyi lagu "Stiches" time audition dy..
time semi final,, Hariz pilih lagu "Im Yours"..
Part dlm lagu Im Yours yang Hariz sukaa
I tried to be chill but you so hot and i melted

 Actually, ni kali pertama I buat persembahan solo, mmg nervous gilaa!! bayangkan laa.. kene nyanyi depan crowd ?! hahaa.. tak pernah pon kene nyanyi macam tu.. tapi I cube buat yang terbaik, walaupon tengah penat dengan dikir barat masa tu..
Alhamdulillah.. semua okay, kawan2 pon cakap I nyanyi enjoyy even nervous tu mmg xleh nk citee!!
 Lastly, thanks IBI untuk pengalaman idol nii.. 

Eliz
ELIZA NORSHAFIQAH HAMIRAH BINTI ABD. HAMID..
My bestfriend dari form 6..
serius xsangka minah ni boleh nyanyiii.. hahha.. terkejot bila dpt tau dy pon dpt..
happy sbb ad geng dri sekolah yg sama dpt msok jugak.. huhu
masing2 xtau yang masing2 boleh nyanyi sbb masing2 xpernah pon pegi karaoke sama2..
panda selalunye karaoke kat rumah je kan.. heheh.

Eliz nyanyi lagu "Fall For You-Secondhand Serenade" time audition..
untuk Semi,, Eliz pilih lagu "Set Fire To The Rain-Adele"
Eliz suke semuaa part dalam lagu ni katanya... hahaha..

 Masa audition gila excited nyanyi lagu fav tu.. sebab lagu kenangan laa katakan.. hahaha.. syok sendiri kat depan sampai terpilih masok semi.. and muka blurr keluar.. and orang akan gelak..
em em em..
masa trainning untuk konsert semi pulak pernah balik sampai 2 pagi sebab tunggu cinta hati (Cik Panda) pilih lagu.. balik bilik pulak majoriti budak dah tidur.. perut lapar tapi tak boleh keluar beli makanan.. kerana terpaksa aku relakan makan nestum memalam.. then.. tetiba ada kelas tarian pulak.. bayangkan laa.. orang hok tak pernah menari... kerjanya panjat pokok bagai tetiba kena menari.. kau rasa?? gaya apa yang keluar? tak ke macam ranting kayu bergerak.. hahaha.. paling best time konsert.. bila tiba2 lupa lirik... hok lain blake nyanyi sekali.. gila terharu kat depan tu.. nasib baik tak menangis.. hahha.. time tu memang rase la persahabatan tu.. even kami baru kenal n kami tengah fight untuk ke final.. tapi masih tolong sesama sendiri.. jasamu akan ku kenang wahai budak beginner.. emm.. rasanya tu je kod.. otak dah tua nk perah balik kenangan.. ahahhha.. 

I N T E R M E D I A TE

Mas
MAS ALIA BINTI AZMAN..
Mas nii kawan kelas panda yang panda rapat..
selalu pegi kelas sama2.. makan sama2.. pegi kelas vokal, menari pon sama2..
pegi aeon, city park..semua la sama2.. hahaha..
selalu spend time dengan dy ni laa..
support dy dari audition.. sampai masok semii..
time audition, mas nyanyi lagu "My Love-Westlife" and "The Day You When Away-M2M"..
Kat Semi plak Mas nyanyi lagu "Love Story"
Part yg Mas suka dalam lagu nii..
But you're everything to me, I was begging you please dont go..
You be the prince and I be the princess..
This is love story baby just say yess..

 Semi Finalist Life 
 Memang tak boleh lupa, kene attend kelas vokal kelas tarian dlm masa yang sama nak kene attend kelas narrative speech.. terkejar2 nak catch up dua2 kelas.. saat tu kesabaran mmg diuji.. kdang2 merungut rasa macam kene buli je dengan mentor2 ni sekejap ade kelas sekejap xde.. dgn lagu nya xpilih lagii.. kene stay sampai 12-1 pagi test laguuu.. sumpah bosan n tak sanggup nak hadapi.. plus tempo lari kejap laju kejap slow.. mmg down gilaa!!!
mula memang fikir nyanyi sbb nk cube, pengalaman.. tapii tak leh jgk kalau hati nii sakit nak hadapi, yelaa kawan2 lain nyanyi punyalah sedap.. sampai turn sendiri Allahu.. dua tiga hari pendam perasaan sendiri.. sampai la satu hari tuu tak boleh simpan lagii.. hati mmg diuji.. terasa beban sangat semua tu.. okey perempuan kan ape lagi nak buat.. menangis je mampu :tears: habis kelas malam, wasap akak mentor cakap xboleh buat, saya nak tarik diri.. mmg xdpt la nakkk.. esok dah lawan ingat senang2 last min nk lari.. haha but thanks to kak sheda always bagi support kat mas.. since tu dok la menghadap lagu love story tu pagi petang malam.. kdg2 layan perasaan nyanyii lagu tu berulang2 sampai la terlelap.. bukan terlelap je.. terjaga pon still play on lagu tu.. sampai satu dorm pon hafal lagu sama.. hahaha...
time lawan semangat tu 50-50 la nak nyanyi just berharap dapat buat yang terbaik.. turn by turn semua nya nyanyi gempakk.. hati mmg xkeruan, xde senyuman xde tawa.. fokus nyanyian.. mmm sampai la turn sendiri.. berdiri kat depan dewan, audience nye Allahu.. bukan sorang dua weyyy.. mau copot jantung.. namun hati tenang semangat bila nampak gelombang biru belah kiri pentas my lovely classmates #MESFISONID dan special sekali our beloved lecturer sir Lateff pon ada.. sis terharu jahhh.. mase tu hilang nervous, semangat nyanyi untuk sahabat2.. mata mmg fokus kat kawan kelas.. nampak dari riak muka dorang support mas.. SubhanaAllah.. terima kasih korang bagi semangat!!! (included empunya blog, hahah.. sis nampak semangat awak sampai bangun nyanyii sekali dengan mas..) masa tu dah xkesah nak lari tempo ke ape bende ke.. hahah.. seriusly dah xfikir semua tu.. xmengharap pon nk pegi final tuu.. dapat consolation pon jadi dah.. asalkan semi ni dah over, hahah Alhamdulillah dah..
Last but not least.. Thanks Allah, thanks IBI, sebab bagi mas peluang yang xkan pernah ada di tempat lain.. kenangan yang akan selalu ada dalam ingatan..

Love story yea.. love story dalam ukhwah kelas 15 yang akan selalu mas ingat.. 

Tasha
NATASHA BINTI ALIAS..
budak dorm panda nii..
katil dy depan katil panda je.. heehe
Tasha nyanyii lagu "Fall for you" time audition..
and time semi final plak.. Tasha nyanyii laguu "Party In The USA"
lirik yang Tasha suka dalam lagu nii
Cause talk is cheap

 Dapat masuk semi tu merupakan pengalaman yang tak pernah dialami lagi.. Tiap2 malam ad vocal practice.. Stay sampai lewat malam.. kadang2 nak dekat pkol 1 baru balik bilik.. First time nyanyii depan orang (menakutkan). Sebelom ni nyanyi sorang2 je.. Dapat kenal dengan orang lain yang amat talented.. Dapat tau betapa sedihnya kalau sakit tekak bagi seorang penyanyi.. Yang lain tak ingat da.. huhu.. 

A D V A N C E

Nissa
NUR ANNISSA
Nissa yang comel nii nyanyi lagu "Grenade" sama jgk mcm panda time audition..
time Semi final, Nissa nyanyi lagu "Sway" huhu..
hebat tau dy time konsert ritu.. siap menari2 lagii.. heheh
part yang paling Nissa suka dalam lagu nii
Other dancers maybe on the floor,
dear but my eyes will see only you..

 Im very proud of myself because I can beat such great talented singer which is Eira, Zarul, Azuan and many more.. Thanks to Abang Faizwan, Abang Hazif and Miss Jus who give a lot of adviced and support to me I will not forget other participants, Hana, Azam, Piqa, Zira, Eira, Hariz, Wanie, Azan, Pikah(Zombie) and many more who always make the dance class that held by Abang Faizwan so happy and cheerfull. Such a sweetest and wonderful memory fo me in IBI.. 

Hanhana
NURUL HANA ZAINAL
Hana sorang yang happy ceriaa..
susah nk feel lagu dy sbb lagu dy sedih..
setiap kali nyanyi je mesti nk gelak.. hahha..
tapi time konsert.. perghhh hayati habiss..
terbaikk..
Hana nyanyi lagu "Hurt" time audition dy..
Time Semi Final hana bawak lagu "Everytime"..
Lirik lagu part yang Hana sukaa
I give my all to have,
just one more night with you

 Hana dapat belajar cara nyanyian dengan betul and dapat mentor dan group advance yg satu kepala.. Then, masa perform semi final, saya nervous sampai terlupa class apa. hahahahah..
okayy,, muahh cikedd,, that's all from me.. Hope, Allah ease everything about me.. 

Zarul
MUHAMMAD AZZARULHAFIZ NAIEM BIN MUHAMMAD SHAFARI
 Nama glamour dy Zarul KACAK kebabomm atau orang panggil "all of me"  
Lagu audition "You Raise Me Up"
nak tau sbb ap??
Sbb lagu ni bagi semangat dalam diri Zarul bila
Zarul dengan org yang paling Zarul sayang..
Lagu semi pulak "All of Me" haaa mesti tertanye2 kan knp lagu ni Zarul pilih??
Hahaha.. okey Zarul ni suka lagu2 ala2 slow gini.. sbb senang nk nyanyi.. hahah
pastu masa semi ni banyak benda Zarul dapat dalam lagu nii..
masa latihan..
masa dengan kawan2..
masa dengan orang istimewa..
So, lagu ni sangat meaning full buat Zarul..
Part lagu paling suka??
hahha semua part suka sebab setiap perkataan dalam lagu ni
sangat sangat sangat sangat bermakna..
kalau hilang satu perkataan salam lirik tu macam xlengkap lagu tu..
Jadi bagi Zarul setiap perkataan dalam lagu ni sangat bermakna bagi Zarul..

Pengalaman dalam masuk semi? perghh gilee x seronok.. nyanyi kott.. hahahah.. sapa je xsuka nyanyi kan.. haa bagi Zarul nyanyi2 ni boleh hiburkan hati.. boleh terasa diri kita Artis meletopssss uolss walaupon suara kelaut.. Tapi pi lantakk lahh suara kita kan.. hahahahah..
and satu lagi pengalaman masa semi yang Zarul xkan lupaa sampai bila2..
Bila Zarul jumpe awek Rompin ni.. hahaha.. dia banyak bagi semangat kat Zarul.. entah x tahu kenapa suka sangat kacau dia,, buat pickup line kat dia, gaduh dengan dia, manja2 dengan dia..Tak tahu kenapa.. maybe Zarul selesa dengan dia.. waktu semi ni lahh Zarul dapat tingkatkan keyakinan Zarul.. hahaha.. walaupon x yakin dengan penampilan sendiri tapi tu semua pergi janam janam janammm sbb dah tu diri Zarul. So, apa nak pertikaikan.. hahaha.. Waktu semi ni banyak kenangan yang xkan Zarul lupakan.. dengan demamnya, sakit tekak, stress, eh macam2 lah.. tapi nasib baik ade orang2 yang Sayang jaga.. such as Zaki, Mus, Apek, Chong, Budak Rompin bambam, Mas and Akak Sandra:inlove: .. Alhamdulillah semua nya okay.. walaupon habang Zarul xdpt masuk final habang rasa habang tetap juara idol.. hahaha.. nak tau pasai pa?? sbb habang dah berani nyanyi lagu mat sallehhhhh depan orang ramaii.. hahhaha kau rasa? berbelit gak lidah nak hafal lagu.. ahahah.. So, habang sangat2 seronok dapat pengalaman macam ni... seronokkkk222222.. Tapi sejujurnya Zarul nak lagi nyanyii... hahahah..
Haaa.. rasa nya banyak lagi tapi malas nak taip.. hahaha. so, harapan and impian Zarul lepas ni nak kumpul semua pastu nak nyanyi sesama..

Haaa lupaa,, kalau nak dengar habang Zarul nyanyii boleh la follow habang Zarul nye IG : _muhammaddddd .. ermm,, kalau FB tu rasa2 mcm2 nk kenai2 dgn habang Zarul mai lah add Muhammad Azzarulhafiz.. Wechat abang Zarul ermm,, nak jugak?? ermmm bagi je lahh.. almaklomlah kene biasa kan diri jadi Artis.. hahahha.. ProfKacak 

Cik panda acahh comell.. haha
nama penuh cik panda??
xpayah tau lahh.. dah muak korang baca nama cik panda kan.. huhu
lagu audition cik panda pon korang dah tau kan..
sape yang xbce lagi pasal IBI Idol Audition tu..
boleh la ringan2kan tangan klik sini --> IBI IDOL AUDITION
okay,, untuk Semi final nii panda nyanyi lagu "Diamonds"
lirik yang panda paling suka dalam lagu niii..
I knew that we become one right away..
At first sight I felt the energy of sun rays..
I saw the life inside your eyes..

Semi Finalist Life

 Bila dah briefing untuk semi final idol.. masalah datang kembali..
lagu apa nak nyanyi ni??? dah la lagu kite xboleh sama dgn orang lain.. pastu kalau perempuan.. kene nyanyi lagu perempuan jgk.. xboleh nyanyi lagu laki..
hmmm,, puas pikir..
dengar semua lagu omputeh yang ad dalam phone.. jadi lebih bermasalah sbb panda ni bukan jenis yang dengar lagu omputeh.. bape kerat je lagu yang ado.. haihh.. pastu dengar lagu "Enchanted-Taylor Swift" ermm,, mcm boleh je bawak lagu nii.. ingat nak try.. tp bila budak dorm cakap "xkan budak advance nak nyanyi lagi enchanted je kot" panda pon memikir.. hmm.. abistu lagu ap??

Time perjumpaan,, Kak Sandra nk dengar sorang2 nyanyii.. panda dah kelam kabut.. lagu ap ni nak nyanyii?? sampai giliran.. just sebut "Girls on fire" sbb selalu dengar kan.. pastu bila nyanyii.. Kak Sandra kata "lagu ni xsesuai dengan suara awak.. awak ambik lagu ni laa.. When I Look At You.. nanti balik dengar dulu"
panda dah blurrr.. lagu ap tu?? xpernah dengar pon.. balik dorm minx tyrah donlop.. berhari2 dengar nak bg dpt dy punya melodii.. sampai dah boleh hafal dah lirik tu..
tuptup..
try nyanyi dgn Kak Sandra.. dy kata "Lagu ni xsesuai dengan suara awak"
perghhh.. pedihh weii.. panda dah berhari2 dengar.. dah hafal.. bila test kene tukar.. gilaa stress..
Tapi Sadokan hati ini tetap mengharungii.. walaupon malam tu malam yang paling stress panda rasa.. orang lain paling2 lambat pon balik pkol 1 lebih je.. tapi malam tu panda dok kat dewan pilih lagu yang nak bagi sesuai dengan "suara" panda nii sampai pkol 2 lebih..
mula2 nyanyi lagu "Part of Me".. xkene.. xlepas katanya..
pastu sruh try lagu "Roar" plak.. xkene jugak..
sbb suara serak dah keluar.. so, Kak Sandra suruh relax dulu.. minum air.. lepas orang2 lain try.. last sekali baru Kak Sandra panggil panda balik..
pastu try lagu "Rolling In The Deep"
(kene marah dengan abang mentor sbb panda xkluarkan suara)
time tu tekak panda mmg dah sakit.. sbb sebelom tu nyanyi lagu yang tinggi2.. lepas habis nyanyi lagu "Rolling in the deep" tu..
Abang mentor tu kata..
"Abang suruh kamu kluarkan suara tapi kamu pegi jerit"
hmm,, saya ni xde bakat nyanyii la bang.. huhu
time tu mmg rasa nak tarik diri.. sbb tekak dah sakit tp still xjumpe lagu yang sesuai..
Last,, Kak Sandra suruh try lagu "Diamonds"
Finally,, Kak Sandra kata "Awak bawak lagu ni la k"
Alhamdulillah.. boleh balik..

Sebenarnya xsuka pon lagu "Diamonds" ni.. sbb dy banyak sangat ulang2 "Shine bright like a diamonds" bosan jadi bila nyanyii.. yang dengar apatah lagii.. tapi bawak je lahh.. da xdok lagu lain.. lagi satu masalah sbb panda xpaham lagu nii ckp pasal ap.. tgok music video dy.. xpaham jugak.. last2 tanya budak2 dorm..budak2 kelas.. budak2 semi final advance..
mcm2 versi hadoo.. hahahaa
tapi kebanyakkannya bgtau pasal cinta.. pasangan couple..
pastu ad someone ni bgtau panda..
 lagu ni nak bgtau yg kau nampak dy mcm diamonds..
bersinar diantara yang lain..
antara ramai2.. kau nampak dy je..
and kau berharap yang korang dapat bersama.. 
bila someone tu ckp mcm tu.. tuptup kepala terus teringat terimbau kembali kejadian first time masok kolej dulu.. okayy.. so, panda decide nak nyanyi lagu ni untuk "dy".. huhu.. biarlah org xtau kisah tu.. janji panda dah boleh dpt feel tu sikit2..
tapi still payah nk dpt feel tu btol2 mcm grenade.. sampai mengadu kat Kak Bao.. Kak Bao suruh panda sukaa lagu nii.. ptg tu.. kat kelas.. ad la dua tiga org classmate dgn Kak Bao..
panda duduk.. tutup mata.. panda bayangkan muka someone nii.. then nyanyii.. dari mula sampai habis panda tutup mata.. xkisah pon dorang2 yang kat kelas tu nk ckp ap.. sampai habis lagu.. bukak mata.. Kak Bao ckp.. "Saya nak awak nyanyi mcm nii time konsert.. xpe.. nak tutup mata pon.. buat je"... Yesss.. panda dah dpt.. hehehe

bila kelas vokal dgn budak2 advance je.. panda jadi gamam.. berdebar dy lebih... suara ketaq kluar lagii.. feel hilang entah kemana.. suara budak2 advance yg lain lagi sedap kot..
dalam hati ckp.. "suara kau je hampehh piqah.. yang lain semua sedap"
keyakinan hilang.. sbb tkot punya pasal.. pastu ad someone ni ckp..
"nyanyi je awak.. perasan je mcm kite ni artis"
lepas tu cri balik keyakinan.. and pikir
"xpe.. kau nyanyi je.. kau nyanyi dan anggap dy je dgr.. and dy je yg akan paham ap yang kau nak sampaikan.. orang lain pi lantakk.."

Sampai hari konsert.. panda sedih.. ad 2 sebab.. hermm.. yang pertama tu xnk ingtlah.. huhuhu.. yang kedua sbb classmate panda xdpt join tgok konsert.. hmm.. xbest.. kalau x,, mesti dorang bagi semangat mcm konsert mas.. time nyanyi tu.. dah pikir.. xnk tgok penonton.. xnk tgok juri.. xnk tgok abah.. nak tgok budak2 advance je..
mula2 je nyanyi mata tros pandang budak advance tu.. hilang dah debar sikit.. lepas nyanyi serangkap.. dah start selesa dgn pentas and keadaan.. pastu ttbe plak tgok juri.. tp juri tu senyum.. so, xdebar la sangat.. terpandang abah jugakk.. tp sebab abah pon senyum.. panda try enjoy konsert tu.. sampai berani nak pandang penonton... pandang kat belakang.. perasan ad budak ni dok lambai2 tangan dengan berianyaa.. hahaha.. rupanya Zal.. classmate panda.. dy curi2 masuk dewan sbb nk tgok.. huhuh.. time tu tros hilang debar and enjoy je.. sampai panda pon lambai2 tangan kat penonton.. habis je nyanyii.. lega gilaa rase.. azab dah lepas.. and langsung xberharap nak masok final sbb semi pon dah ckup banyak pengalaman baru dapat..
time dy nak umumkan pemenang.. panda beratur depan sekalii.. sbb dalam hati nii mmg nk consolation je..
Tapi Allah nak menguji lagii.. ditakdirkan dpt msok final..
xtau nk happy ke sedih.. yg pasti sedih sbb dy xdpt sekalii..

okayy lahh,, dah banyak sangat mengomel nii.. ahhaha..
kalau korang nak tgok mcm mne panda nyanyi time konsert..
boleh laa tgok kat ig panda.. tuu.. klik kat tepi tuu.. ad kan button ig tu.. hehee
masa audition punya pon panda dah msokkan dlm ig..
hope korang terhibur dengan suara semput panda tu.. hahaha.. 

^_^
Catat Ulasan