Sabtu, 27 Mei 2017

SHORT VACAY #LANGKAWI


Assalamualaikum korang..

okay,, harini panda nak cite pasal short vacay panda dgn nurse2 kat sini.. heheh..

  :panda: LANGKAWI   :panda:

yeayy,, dapat jugak kaki ni jejak kat Pulau Langkawi nii..
short vacay nii boleh jadi sbbnya
hadiah untuk diri sendiri sebab dapat lulus 100% untuk final sem 1..
so, terjadinya vacay nii yang bape kerat je pegi..
hahha.. xpelahh.. tetap fun..

Welcome to Langkawi
okay,, kami punya vacay ni acah2 backpacker sikit lahh..
Bajet kami untuk taxi, train, feri, homestay, kereta, minyak , tempat lawatan
lebih kurang RM187.60 (untuk seorang setelah dibahagi 7 orang)

Hari first..
kami gerak keluar dari kolej dalam pkol 6.40 am mcm tu lah..
dari kolej kami ke KTM dengan naik teksi (RM2 seorang)..
kami naik train ke Arau dengan tambang (RM7.40 seorang)..
sampai je stesen Arau.. 
kami ambik teksi pegi Kuala Perlis..
so, tambang teksi dari Arau ke Kuala Perlis (RM7.40 seorang)
ambik Feri paling awal sbb malas dah nk tunggu lama2.. 
sampai2 terus ada feri yang nak gerak..
Feri (RM18)

dah sampai je Langkawi..
kami ambik Kereta Sewa.. dah booked awal lagi..
Kereta sewa (RM100 sehari) 
kami ambik kereta Avanza untuk 2 hari
so, kereta sewa tu (RM29 seorang)

Then, kita pegi homestay untuk simpan barang.. 
hmm
kami duduk kat Homestay Rabiatul Adawiah untuk yang 2 bilik..
(RM130 sehari) paling murah yang panda jumpa.. hahha
(RM19 seorang)

untuk minyak kereta dalam masa 2 hari tu..
kami isi (RM60) so, (RM8.60 seorang)

and tempat yang kami pegi yang kena bayar...
Cable Car (RM45)
tp ni kami ambik pakej..
so, boleh masuk sekali muzium 3D, Sky DOME, SkyRex, SkyBridge..


malamnya kami makan steamboat kat Lagenda Steamboat & Grill..
RM25 seorang..
kami pon apa lagi.. makan pauas2 laa..
best tempatnya.. kat tepi pantai..




second day..


kami pegi mandi Air Terjun Telaga Tujuh..
Air Terjun ni kalau time naik cable car..
korang akan nampak dari atas..
best,, sejuk je air dy..
lama weii xmandi air terjun.. syokk..

jauh k dari tempat parking.. mendaki jugaklah




lepastu kami pegi shopping..
dan balik..

(bajet tu gandakanlah untuk balik plak contoh teksi,feri,ktm..)

bila travel tapi still status student nii..
kite kenalah pandai bahagi kan..
so, kalau nk buat short vacay.. 
pegilah ramai2.. lagi ramai lagi murah..

bajet2 kat atas xtermasuk shopping dan makan tau...

bila panda tambah2 semua..
lebih kurang RM500 jugaklah habis untuk short vacay nii..
ni sbb shopping la nii.. huhu
xpe laa.. bukan selalu..
nak dapat sekali setahun pon payah kan..
okaylah untuk pengalaman...





so, sem depan kemana pulak kita nak pegi?? hehehe

^_^
Catat Ulasan