Jumaat, 2 Januari 2015

KALENDAR BUATAN SENDIRI..


Assalamualaikum korang..

disebabkan dah masok tahun baru nii.. panda pon terfikir nak buat kalendar sendiri.. saje galak nak buat kalendar padahal banyak je kalendar yang dapat kat rumah nii.. tapi semua kalendar tu yang kene gantung.. panda xsuke kalendar mcm tu sbb xtau nak gantung kat mne dlm bilik tu.. so, panda buat la kalendar meja ni sendri.. 

erm,, alang2 dah cite nii nak kongsi la cara2 panda wat kalendar nii dekat korang2 sume.. senang and sangat simple.. 

barang2 yang korang perlu :


# create kalendar korang kat microsoft publisher.. wat cantik2 lepas tu print okayy.. 
# kalendar meja tahun lepas.. 
# gunting.. 
# penebuk lubang..

cara nak buat :

1) gunting kalendar yg dah print tu bagi size kecik sikit.. 


2) ambik kalendar yg tahun lepas punye tu.. buang sume2 kertas.. bagi tinggal tapak dy je.. 


3) susun kalendar korang ikot bulan.. then tebuk lubang kat kiri and kanan kalendar.. make sure korang ukur la dulu..same xdgn ring yang korang nak masukan nanti.. 
4) dah tebuk apa lagii.. masukan laa.. haa,, susun comel2 tau.. 

gambar abah tuu,, saje nak bagi ingat birthday abah bulan nii.. hehe
siap sudah.. 
tapi sebenarnye kan.. yang panda buat ni xkemas sangat pon.. tapi okay laa.. boleh la pkaii.. 
so,, kalau korang tringin nak wat.. korang kene buat lagi kemas dari panda buat ni k.. 
buat lagi kreatif.. korang punye idea mesti best dari panda nii.. panda xpandai sangat bab2 nii.. just try je.. huhu.. okayy slamat mencube.. ^-^


Catat Ulasan